De digitale datastrategie van KBR

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale wetenschappelijke bibliotheek van België en beheert een op zijn zachtst gezegd indrukwekkend historisch en cultureel patrimonium.

Al die waardevolle informatie moet vlot beschreven en vindbaar zijn voor het grote publiek en voor mensen uit de informatie,- onderzoeks- en culturele sector. Daarom ontwikkelde de KBR een digitale-datastrategie gebaseerd op een aantal vaste principes: FAIR+.

Digitale data moeten Finable, Accessible, Interoperable en Reusable zijn. Daarenboven is het belangrijk dat ze op de lange termijn bewaard kunnen worden.

Aan de slag

Duizelde het u net even? Dan hebben we het nog niet over erfgoeddata, autoriteitendata en bibliografische data gehad.

Jack & Charlie zette zijn schouders onder een video die de essentie van de digitale-datastrategie kort en krachtig toelicht, en dat in het Nederlands, Frans en Engels. We hielden strakke animatielijnen in de huisstijl aan om de ietwat droge informatie visueel duidelijk in beeld te krijgen. In samenspraak met de KBR, besloten we die leven in te blazen met opnamen van de tot verbeelding sprekende collecties en gebouwen van de bibliotheek. Tijdens het filmen werden we werkelijk stil van de prachtige en vaak eeuwenoude manuscripten.

Wist je dat: De buitenmuren van de KBR tot 7 januari 2024 omgetoverd zijn tot een surrealistische collage? Deze openluchttentoonstelling is een initiatief van Fondation Magritte, het Magritte Museum en de stad Brussel om de 125ste verjaardag van de geboorte van Margritte te vieren. Allen daarheen!

Deel dit bericht