Zorgzame buurten, een warme thuis voor iedereen

In jachtige en digitale tijden, is het voor iedereen een uitdaging om echte verbinding te creëren, en dat geldt zeker voor de meest kwetsbaren onder ons. Het Departement Zorg van de Vlaamse overheid zette een langlopend project op poten: Zorgzame Buurten.

Zorgzame Buurten willen levenskwaliteit voor iedereen garanderen. En hoe doe je dat het best? Door te investeren in het meest lokale en fundamentele niveau: de straat, de wijk, de buurt.

Een sterk sociaal weefsel, solidariteit en ‘het kleine ontmoeten’, zijn krachtiger dan we denken. Daarnaast leggen ze de link tussen informele zorg en professionele zorg. Ten slotte werken welzijns- en zorgpartners samen met vertegenwoordigers van andere sectoren.

Slechts drie ingrediënten, maar samen vormen ze heerlijke gerechten.

Aan de slag

Wij bij Jack & Charlie voelden ons vereerd te mogen meewerken aan dit warme lange termijnproject. Twee jaar lang volgden we tien zorgzame buurten en interviewden we meer dan dertig experten en heel wat buurtbewoners, elk met hun eigen noden én talenten.

Elke reportage focust op één specifiek thema. Diversiteit, eenzaamheid, publieke ruimte of burgers als experten, het komt allemaal aan bod. Alle reportages zijn hier te bekijken. We hopen dat je, net zoals wij, het immense potentieel en gloeiende warmte van dit belangrijke project, kan voelen.

Wist je dat: Ondertussen zijn er al 132 lopende projecten. Wie het voelt kriebelen om zelf aan de slag te gaan, vind alle informatie hier.

Deel dit bericht