Interactieve video, wat u absoluut moet weten..

Eind 2018 pakte Netflix uit met een interactieve aflevering van de hitreeks Black Mirror. Het werd een instant succes. Afhankelijk van de keuzes die kijkers op sleutelmomenten maakten, nam het verhaal andere wendingen. Vijf mogelijke eindes, en miljarden unieke afleveringen. Dat kan tellen wat persoonlijke beleving betreft!

We vermoeden dat je niet van plan bent een serie voor een miljoenenpubliek te ontwikkelen, maar vijf jaar later doet interactieve video voorzichtig zijn intrede in het bredere videolandschap.  Uiteraard verdiepte jouw trouwe videopartner Jack & Charlie zich in de materie. We kwamen tot de slotsom: gewoon doen! De voordelen en mogelijkheden zijn schier eindeloos.

Waarom?

Schermen, ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar we blijven mensen, en die hebben nood aan verbinding, aan verhalen, aan contact en dialoog.  Interactieve video creëert dat gevoel een pak meer dan het zoveelste standaard filmpje. Bovendien blijft de kijker beter bij de les als hij actie moet ondernemen.

Maar er is meer. Het doelpubliek onthoudt tot 50 procent meer van wat je voorschotelt en vertoont tot 4 keer meer engagement. Tot slot leidt interactieve video tot 5 keer meer conversie. En is dat niet precies wat je wil?

Hoe?

 • Clickable: ingebouwde knoppen maken het makkelijk om door de video of naar een externe website te navigeren, keuzes aan te duiden, een poll in te vullen..
 • Navigation: stukken overslaan of herbekijken? Dat kan gemakkelijk door de video in hoofdstukken in te delen en menu’s toe te voegen.
 • Branching: geef de kijker op belangrijke momenten verschillende keuzes.  Zo bekijkt iedereen de video op een unieke manier, op basis van zijn persoonlijke voorkeuren.
 • Overlays: een interactieve laag met clickables zoals pop-ups, contactformulieren of links naar websites maken de video breed inzetbaar.
 • Personalisation: voeg teksten, geluidsfragmenten, foto’s en beelden toe op basis van persoonlijke gegevens van de klanten, bijvoorbeeld via hun inloggegevens.
 • Lead generation: interactieve video is een ideale marketingtool. Met ingebouwde software genereer je in no time nieuwe leads.
 • Gamification: quizjes, enquêtes, polls: dolle pret! Het engagement van de kijker swingt de pan uit.
 • Conditional logic: als-dan logica zorgt ervoor dat de kijker precies dat te zien krijgt wat hij nodig heeft. 

Toepassingen

Allemaal goed en wel, maar wat kan je nu precies allemaal doen met interactieve video? Hoe kan je die inzetten in jouw bedrijf of project? Een kleine greep uit de mogelijkheden.

 • Marketing: guided selling
  Laat de klant jouw showroom bezoeken, maar dan in zijn thuisomgeving. Prijzen, productinfo, prijsaanduidingen, meer uitleg indien gevraagd … Het virtueel bezoek houdt de data bij, zodat jouw leads in no time sterk aandikken.
 • E-learning: scenario based learning
  Interactieve video kan boeiende en meertalige leeromgevingen creëren: real-life situaties, beslissingsmomenten, audiovisuele feedback, testen en toetsen, … Gebruikers begrijpen de inhoud doorgaans beter en onthouden die langer. En de data geven je inzicht in hun kijk- en klikgedrag.
 • Explainers: montage-instructies
  Vaarwel aan onbegrijpelijke technische instructieboekjes. Jouw klanten kunnen overal en altijd de video met montage-instructies raadplegen, ze navigeren gemakkelijk door de verschillende stappen en kunnen pauzeren en opnieuw afspelen. Jij kan op basis van de data bottlenecks detecteren en je klantendienst ontlasten.

En nu?

We hebben je zonder twijfel overtuigd van de vele voordelen en mogelijkheden van interactieve video. Wat is de volgende stap? Bij Jack & Charlie aankloppen natuurlijk! Wij pakken maar al te graag uit met ons interactief meesterschap.

Deel dit bericht